A jó pálinkához 5 dolog szükséges: jó gyümölcs, jó cefrézés, erjedés után minél előbbi főzés, jó pálinkafőző gép és jó szakértelem. Nagyon fontos, hogy csak jó minőségű gyümölcsből lehet jó cefrét készíteni, melyből a jó pálinka készül. Kérjük, fontolja meg alábbi jó tanácsainka! Ezek betartásával sokkal finomabb lesz a pálinkája.
1
Egyszerre mindig annyi gyümölcsöt szedjünk le, amennyivel egy erjesztő edényt, műanyag hordót az erjedési űr meghagyása mellett tele tudunk tölteni. Javasolt emiatt akár kisebb edényekben, kannákban cefrézni egyszerre kisebb mennyiségeket, majd az erjedést követően ezeket át lehet önteni megfelelően záródó nagyobb hordóba.
2
Elsődleges szempont a jó gyümölcs. A gyümölcs legyen egészséges, érett, megfelelően előkészítve: tisztán, kimagozva, ledarálva, lebogyózva, szártól, levéltől megtisztítva.
3
A cefre pH-értékét 2,8-3,2 közé állítása szükség és lehetőség esetén.
4
Megfelelő mennyiségű pektinbontó enzim hozzáadása alma, körte, birs esetén szinte elengedhetetlen. A többi gyümölcsnél savazás esetén ajánlott.
5
Ahhoz, hogy az erjesztésünk irányított legyen, 10-20 g/hl fajélesztő hozzáadása szükséges. Használatával az erjeszthető cukor a lehető legnagyobb hatásfokkal a számunkra kívánatos alkohollá alakul. A fajélesztős erjesztéssel több alkoholt kapunk, mint a spontán erjedésnél, tehát mindig ajánlott, akkor is, ha a cefre nincs savazva, és pektinbontót sem adnak hozzá.
6
A fajélesztőnek mindenképpen szüksége van tápsóra, amit 20-25 g/hl mennyiségben adagoljon a cefréhez.
7
A cefrét az erjedés alatt, hűvösben (ideális cefrehőmérséklet: 16-18°C) és lefedve, de nem légmentesen lezárva tárolja, lehetőleg árnyékban és szellős helyen.
8
A kierjedt cefrét mielőbb légmentesen zárjuk le. Erre ideális a hevederes vagy gumitömítéses fedelű hordó, majd hűvös helyen tartsuk a főzésig.
9
A kierjedt cefrét minél előbb ki kell főzetni, akár az erjedés vége után azonnal. Ha ez előre kiszámítható, ne várjon, kérjen időpontot a főzdében. A becefrézéstől számítva a 8-10. napon már mindenképpen lehet főzni. Bizonyos gyümölcsök, melyeknek alacsony a cukortartalma – főleg a nyári gyümölcsök, pl. málna, bodza stb. – akár 4-5 nap alatt is készen vannak.
10
Ezután már csak egy feladat maradt: olyan főzdét választani, amely Önnek a legmegfelelőbb szakmai és megbízhatósági szempontból egyaránt.
Pálinkahiba megnevezése | Pálinkahiba eredete | Pálinkahiba kezelési mód | Kezelési anyag alkalmazása | Kezeléssel elért eredmény |
---|---|---|---|---|
Ecetsavas | Cefrézés, cefretárolás | Kálcium-karbonát | 1 g–1,2 g ecetsav | Csökken az aromaanyag |
Ecetsavas etilészter | Cefrézés és desztillálás | Házasítás | Szükség szerint | Megfelelő minőség |
Dohos, penészes | Cefrézés, cefretárolás | Aktívszén, szűrés | Enyhe szag: 1–5 g/l Erős szag: 10–15 g/l |
Elfogadható, csökkenő aroma |
Kén-hidrogénes | Cefrézés | Aktívszén, szűrés | 200 g/hl | Megszüntethető |
Akroleines | Cefrézés | 1. Enyhe jelleg: Levegőztetés, tárolás 2. Erős jelleg: Megsemmisítés |
Gyenge | |
Keserűmandula szagú | Cefrézés | Ezüst-nitrát, szűrés | 10 g/hl | Megfelelő minőség |
Kén-dioxidos | Cefrézés, tartály előkészítés | Szellőztetés, anion cserélő gyanta |
Szükség szerint | Jó hatásfok, minőség javulás |
Metil-alkoholos | Cefrézés | Házasítás kis metilalkohol tartalmúval | Jó hatásfok | |
Dohos, szárjelleg | Cefrézés | Aktívszén, szűrés | 20–100 g/hl | Aromacsökkenés |
Aromahiány | 1. Éretlen gyümölcs 2. Cefrézés 3. Desztillálás 4. Tárolás |
Csak megfelelően érett gyümölcs Savazás Deflegmátor erős hűtése Tele edényben, zártan |
||
Elő- és utópárlatos | Desztillálás | Újradesztillálás | Megfelelő minőség | |
Égett, keserű | Desztillálás | 1. Enyhe: aktív szén 2. Erős: ??? |
Szükség szerint | Gyenge minőségű, nem javítható |
Fémes | Cefrézés, desztillálás, tárolás | Kation cserélő gyanta | Szükség szerint | Jó hatásfok, minőség javulás |
Kátrányos | Cefrézés, tárolás | Aktívszén, szűrés | Kevés javulás | |
Szín | Desztillálás, tárolás | 1. Megfelelő tároló edényzet megválasztása 2. Házasítás |
||
Zavarosodás, opálosodás | Higítóvíz | 1. Újradesztillálás 2. Kation cserélő gyanta |
||